Младежите се интересуват повече от вътрешния, от интимния  свят на

...
Младежите се интересуват повече от вътрешния, от интимния  свят на
Коментари Харесай

Ученици зададоха 100 въпроса на Апостола

Младежите се интересуват повече от вътрешния, от интимния  свят на Апостола, от  неговата душа. Това показа пред „ Марица ” учителката по литература Елена Присадова, която преподава в Средно учебно заведение „ Васил Левски ” в Карлово. В навечерието на 19 февруари - деня, в който се покланяме пред паметта на Апостола,  тя предложи  на своите възпитаници самобитна среща с Васил Левски.

Елена Присадова  предложения младежите да зададат по един въпрос на самия Апостол. Направих това, тъй като те търсят отговори на доста свои въпроси посредством Апостола. Този блян на младежите да погледнат  на света  през неговите очи го носят учениците не от един випуск, а от всеки. В този момент на мислена среща  те имаха късмет единствено на един въпрос към него ”, описа Присадова.

От четири паралелки, в които учителката  предложила на децата самобитния опит,  били получени над 100 въпроса, които рядко се повтаряли. Някои от  тях бяха:  „ Дали в тази обстановка, в която е през днешния ден българинът, Левски би направил  това, което и  тогава? “, „ Кой е последният човек, за който си е помислил, когато са  го водили към бесилото? ”.  Имаше  и няколко въпроса,  като да вземем за пример: „ А в този момент накъде? ”.

Трима от учениците  бяха попитали: „ И какво от това? ”. Няма да скрия, че този  въпрос малко ме натъжи, малко ме заболя, само че това  идва от неудовлетворението на  младежите, които по принцип са сериозни ”, сподели Присадова.

„ Ако имаше право единствено на една последна среща, с кого би поискал да е тя? “ и „ Как разпознаваше правилните си хора от враговете? ”, питали още възпитаниците на литераторката от Карлово.  Според  Елена Присадова децата и младежите знаят доста за Левски и желаят да знаят още повече. Много исторически извори ни дават информация за външните му проявления, а те желаят да знаят повече за душата му, за това, което е носил в себе си “, сподели още Присадова.  

Неотдавна учебното заведение благодарение на платформа АГОРА издаде алманах с 16 училищен произведения, отдадени на Левски. Той се нарича  „ Откровения ” и е втората такава книга, в която нашите ученици показват своите есета и стихове за  Левски, напомни учителката по литература.

Повечето възпитаници са писали есета и преди година в първия алманах и сравнявайки работите на учениците от първия и втория алманах, се вижда, че вторите са към този момент по-зрели, с по-висока художествена стойност. Ако в първите есета на децата имаше  болежка,  критикарство и противоречие със обстановката у нас, от разминаванията сред идеалите на Левски и действителната обстановка, в есетата, писани една-две години по-късно, младежите търсят отговори, разяснява учителката.

В  тези есета се вижда, че  децата, връщайки се към  миналото, към историята,  искат  сами да пренесат най-ценното в бъдещето. И  една от най-здравите жилки в корена на това дърво те откриват в личността на Левски ”, разяснява Елена Присадова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР